I Norge selges cirka 60% av all vin på boks. Det er bare USA og Frankrike som drikker mer pappvin per capita enn oss.

Blant såkalte vinkjennere har man hatt et veldig lunket forhold til pappvin helt siden den kom en gang på 80 tallet. Og akkurat det har jeg hatt en viss forståelse for. I altfor mange år har man puttet, for å si det på ekte lillestrømsk, altfor mye dritt på boksene. Man fylte billig bulkvin på boksen og tenkte stort sett bare pris og design. Og jeg kan forstå at noen importører har agert på det viset, da en bestselger kunne bety ”liv eller død” for et lite vinfirma.

Trenden snur.

Men trenden har begynt å snu. De siste 8 -10 årene har det kommet dyrere pappvin på markedet og man har for lengst sprengt 400 kroners grensa og til og med 600 kroners grensen. Det betyr ganske enkelt at importørene har begynt å fylle bedre vin på de dyreste boksene og når sommelier og vinskribent Svein Lidin hevder i en artikkel i Vinofil at importørene har blitt mer opptatt av hele livssyklusen til vinen, så er det et synspunkt jeg virkelig deler. Det betyr blant annet at forpakningene blir bedre og vinene holder en meget bedre kvalitet.

Vinhylle i et fransk supermarkedet i Loire.
Vinhylle i et fransk supermarkedet i Loire.

Samme vin på papp og flaske…

Noen av de spørsmålene jeg får, er hvorfor samme vin på flaske og papp kan smake forskjellig. Grunnen er at pappvin og vin på flaske, blir svovlet forskjellig. Man bruker svovel for å forhindre at vinen oksiderer samt vekst av gjær og bakterier. I og med at overflaten på pappvinen er større enn på flasker, så bruker man også mer svovel. Hvitvin er mer ”følsom” enn rødvin for oksidering, derfor er det mer svovel i de hvite pappvinene. En annen sak er at pappvinen er ferskere derfor kan smake annerledes enn samme vin på flaske.

Oppbevaring.

bib-tappSom Godt Drikke har skrevet tidligere, så bør all pappvin oppbevares i kjøleskapet. Uansett om det er rød- eller hvitvin. Grunnen er at holdbarheten blir kraftig mye bedre. Å ha pappvin stående på kjøkkenbenken er en særs dårlig ide. Ok, det gjelder ikke bare for pappvin men all vin. Varme tar livet av fruktighet og andre smaksaromaer i vinen, noe som ikke skjer om vinen står kjølig. Ta heller ut rødvinen en stund før og tapp den på en karaffel og la den få rett temperatur før den skal drikkes. Noen spør meg hvor lenge man kan lagre en pappvin. Pappvin er ikke lagervare, men en ferskvare. Rent faktisk bør vinen ha en best føre dato som bør følges. Er den eldre en tre, fire måneder, finn en annen. Ellers, en åpnet pappvin holder maks tre uker. Den kan selvfølgelig drikkes etter det, men ikke forvent en stor vinopplevelse.

I morgen: Høstens pappvin.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here