Alle behøver litt førstehjelp julaften.

Man kan jo ikke være spesialist på alt. Heller ikke ribbesteking, tilbereding av pinnekjøtt og eplemost. Så er her kommer noen kjappe sisteliten råd.

Ribbe.

Faktisk kan man få ribbe i mange varianter. Vi begynner med øl-marinert juleribbe.

Ingredienser:

  • Ribbe- kan være både tynnribbe eller familieribbe.
  • 1 flaske hveteøl (0,33L)
  • 1 flaske bayer (0,33L)
  • 5 gulrøtter
  • 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd per hvitløk)
  • Tørket estragon
  • 2 løk

Saus:

  • 4 ss smør/margarin
  • 5 ss hvetemel
  • Ca 10 dl steikesjy
  • 1 ts soyasaus
  • Salt og pepper

Potet- og selerirotmos:

  • 10 poteter – gjerne mandel
  • 200 g sellerirot
  • 3 ss smør
  • 2 dl fløte
  • Salt, pepper og litt revet muskat

Slik gjør du:

  1. Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at bena er saget helt over.
  2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp svoren langs ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
  3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Da vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
  4. Legg ribba med svoren ned i langpannen. Tilsett 1 vanlig løk oppkuttet i skiver, 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd) kuttet i 4, 1 ss med tørket estragon, og 1 flaske med hveteøl (0,33 l) i lag med 1 dl vann. Dekk ribba med aluminiumsfolie.
  5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og stek i 45 min.
  6. Fjern folien og snu ribba med svoren opp. Legg en asjett under det laveste partiet på ribba slik at ribbefettet renner ned i langpannen og reduser temperaturen til 200 °C. Tilsett 5 gulrøtter kuttet i store skiver. Disse kan du fint bruke til servering i lag med ribba. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre. Tynnribbe ca. 1-1 1/2 time, familieribbe ca. 1 1/2 -2 timer.
  7. Mot slutten av steketiden, når svoren forhåpentligvis begynner å bli sprø, pensles svoren og sidene med Macks Bayer. Hvis ikke svoren blir sprø av seg selv kan du sette panna høyere i ovnen mot slutten av steketiden og øke temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren.

La ribba hvile i ca. 20 minutter. Da får kjøttsaften trekke godt inn i kjøttet og du får en saftig og god ribbe.

Mens ribba hviler lages sausen:

Brun smøret i en panne til det er nøttebrunt, ha i hvetemelet å la meljevningen brunes lett. Spe så på med steikesjyen fra ribba. La sausen få et lett oppkok. Smak til med salt og pepper.

Potet- og sellerirotmos:

Skrell potetene og kok de i lag med selleriroten. Når de er møre trakkes poteten og selleriroten til mos. Ha i fløten og smør. Smak til med salt og pepper.

Ribba kan selvfølgelig serveres med det tradisjonelle tilbehøret, noe som jeg egentlig foretrekker.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Her gjelder bare en ting. Juleøl. Vin er helt uaktuelt til akkurat denne oppskriften.

Oppskriften er skap av  Yvonn Steffensen.

Sprø Svor.

Foto Mack

Hvert år har vi diskusjonen om sprø svor. Egentlig er det en relativt ny oppfinnelse som kom da vi fikk de elektriske komfyrene på kjøkkenet. Før det var ribba mjuk på toppen. Men her er altså en moderne variant med sprø svor.

Ribbe til 8 personer.

Ribbe:

  • 4          kg        tynn ribbe
  • 6          ts         salt
  • 4          ts         nykvernet pepper
  • 5          dl         vann

Ribbe:

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Gni ribba godt inn med salt og pepper, gjerne 1-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.

Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Steking:

Sett stekeovnen på 230 °C. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent stekeresultat.

Hell over vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett den foliekledde langpannen med ribba og vannet midt i den forvarmede ovnen i ca. 45 minutter. Nå blåser ribba seg litt opp, og svoren sprekker.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur ned til ca. 200 °C. Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca.1 1/2 time for tynnribbe, 2 til 2 1/2 timer for familieribbe).

Sprø svor:

Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften setter seg og du får en saftig og god ribbe.

Server sammen med alt juletilbehør som du bare kan drømme om.

Godt Drikkes Drikkeforslag.

Selv bruker jeg juleøl og akevitt julaften. Skal man bruke vin til, så foretrekker jeg en tørr, tysk riesling. Om det skal være rødvin, så kan man bruke Matua Marlborough Pinot Noir 2014.

Kilde: Tine.

Pinnekjøtt.

Pinnekjøttet har naturlig nok sin opprinnelse i områder med stort sauehold. Og da særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge og enkelte østlandsbygder. Som fest- og julemat har det sammenheng med at kjøttet har høyt fettinnhold og dermed var det attraktivt.

Når saueribbene ble saltet og tørket, og ikke spist ferskt som svineribbe, var det en konsekvens av naturlig tilgang på fôr og slaktetid. I dag så er det over 33 prosent av den norske befolkningen som spiser pinnekjøtt julaften. Hva navnet kommer av, finnes det to forskjellige teorier. Dels at kjøttet ble kokt på bjørkepinner. Den andre teorien er ennå eldre og stammer fra det gammelnorske ordet pinni som betyr ribben.

Pinnekjøtt dampet i øl.

Det er ikke bare vin man bruker i maten. En undersøkelse fra MMI viser at hver tredje nordmann har brukt øl i maten. Naturlig nok. Norge er tross alt et øl-land. Så i disse juletider, så er det vel rimelig å bruke øl til å dampe pinnekjøttet. Og sånn gjør du.

Pinnekjøtt dampet med juleøl og kålrotstappe.

  • 4 porsjoner, (1,5 time + 12 timer ventetid og aller helst to dager)
  • 1 kg pinnekjøtt, lagt i bløt over natten. Aller helst skal pinnekjøttet ligge i bløt et helt døgn.
  • Bjørkepinner
  • Ca. 1 l juleøl
  • 1 kvast rosmarin
  • 400 g kålrot
  • 400 g potet
  • 2 ss smør
  • Salt og nykvernet sort pepper

Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Det bør ligge i minst 12 timer, aller helst to dager. Det er bedre å tilsette noe salt mot slutten, enn at det er for salt! Dette krever meget vin eller øl, da det er lang ventetid og noe skal man jo fordrive ventetiden med.  Når den salige ventetid er over, så legg bjørkepinner eller rist i bunnen av en vid kjele. Ha i kvasten med rosmarin. Stable pinnekjøttet på kryss og tvers (slik at dampen kommer lett til overalt). Hell i øl til det dekker pinnene. Legg på aluminiumsfolie og sett kjelen på platen. Hell på mer øl underveis slik at det ikke damper tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet.

Stappa.

Kålrotstappa er like enkel å lage som pinnekjøttet. Skrell kålrot og potet. Kok helt møre i vann. Sil av vannet og kok noe videre, slik at vannet fordamper. Mos stappa med en sleiv eller stavmikser. Smak til med smør, salt og pepper.

Godt Drikkes Drikkeforslag.

Personlig så vil jeg ha juleøl og akevitt. Men Fritz Haag Riesling Trocken 2014 gjør også susen.

 

God Jul.

Så er det bare å ønske alle og enhver en riktig God Jul.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.