Året som gikk, inneholdt mye spennende og bra øl. Og det var mikrobryggeriene som hadde de meste spennende og nyskapende ølene.

Det kan vel også konstateres at det var en del øl som var bedre enn andre. Her er mine favoritter fra Vinmonopolet. De har en sak felles, alle fikk en sekser på terningen.

Mack Mikrobryggeri.

Mitt favoritt øl i 2017, kom fra Mack Mikrobryggeri. Haakon Senior er brygget over samme lest som en tradisjonell Haakon. Bare mye mer av alt.

Mack Mikrobryggeri Haakon Senior. 

En mørk lager med en disete ravfarge. Flott lyst skum. Nesten til å spise med skje. Elegant duft av malt og det lille udefinerbare som lukter herlig. God munnfølelse, fyldig med perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Lang og fin ettersmak. Visst kan man bruke dette ufiltrerte ølet til mat, så som lyst kjøtt eller småvilt. Men personlig mener jeg at dette er et øl til kos, filosofi og andakt. Et løp og kjøp øl.

Mack Mikrobryggeri Get It On!

En øl jeg var nødt til å smake igjen sommeren 2017. Og det var liksom ikke nok å smake den en gang. Her er det Turboneger som har fått æren av å skape stemningen i ølet. Fargen er disete rav. Godt skum. God duft av malt, karamell og en anelse sitrus. Smaken er nydelig humle, god malt og en riktig god balanse mellom sødme og bitterhet. En god bitter ettersmak som blir sittende lenge. Meget bra kjøp.

AJA.

Aja Bryggeri er mitt favorittbryggeri. Navnet kommer fra det samiske orde kilde og man kan vel trygt si at siden starten i 2014, har bryggeriet og ølet utviklet seg til å bli bedre og bedre og er en ekte kilde for den øl-glade. Her er noen av mine favoritter og store gleder i 2017.

Aja Beaivi Blonde.

En ekte blonde, og som navnet sier, preget av solen. Lys, disete, gyllen farge. Flott skum. Nydelig duft av humle, frukt og hint av brød. God fylde på smak med bra sitrus og frukt. Farlig lettdrikkelig. Elegant ettersmak. Hadde jeg hatt sju øyer på terningen, så hadde den fått det. Løp og kjøp.

Aja Noaide Dark Saison.

Mørkebrun, nesten over i det svarte på fargen. Fint, lavt beige skum. God duft av sjokolade og malt. En bra kombinasjon. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det både sjokolade og malt. Frisk og fyldig med en fint balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Passer glimrende til sjokolade i alle former. Meget godt kjøp.

Aja Vestmølle Tripel.

Opprinnelig ble Belgisk Tripel brygget som et svar på pils. Og det ble et virkelig godt øl. Ajas vestmølle har en vakker, disete gyllen farge. Et stort flott skum. I duften finner man malt, noe krydder og hint av sitrus. Smaken har en virkelige god fylde. Bra balansert bitterhet, noe sitrus og en lang, herlig ettersmak. Synes den skal kunne gå bra sammen med fisk. Men, best som koseøl. Meget bra kjøp.

Svalbard Bryggeri

Det starter som en vill idé i 2007 da ekteparet Anne Grete og Robert Johansen ville etablere et mikrobryggeri på Svalbard. Som alt annet som omhandler alkohol og nyskapning, fikk de selvfølgelig avslag på søknaden om tillatelse til å brygge. Og etter en rekke avslag på sine søknader, besluttet Anne Grete og Robert Johansen seg for å få endret loven av 1928 som forbyr tilvirkning av alkohol på Svalbard. Den 1. Juli 2014 hadde de vunnet og fått gehør for sine ville ide og en ny lov om tilvirkning av alkohol på Svalbard ble vedtatt av Stortinget. Og i august 2015 ble verdens nordligste øl tappet.

Svalbard Bryggeri Spitsbergen Stout 

En disete brunsvart farge med et høyt beige skum. Bra duft av røstet malt, sjokolade og en anelse kaffe. En nydelig duft etter min mening. Smaken er en anelse over på den søte siden, med en mjuk munnfølelse. Lever fint opp til duften med sin røstet malt, sjokolade og hint av kaffe. Bra balanse mellom sødme og bitterhet. Nydelig ettersmak. Passer bra sammen med kos og mørk sjokolade. Meget bra kjøp.

Austmann Bryggeri.

Austmann Bryggeri er et av de utallige nye mikrobryggeriene. Det ble grunnlagt 2013 på Høvringen i Trondheim. Etter min mening, er det et av alle de nye mikrobryggeriene som har poppet opp de siste årene jeg er sikker på vil overleve. De brygger nemlig mye godt øl. Her er to jeg ble svak for.

Austmann Humledugg IPA.

Fargen er disete gyllen. Med andre ord, et ufiltrert øl. Riktig god duft av malt og noe urter. Smaken har en god fylde, flott skum og bra balanse mellom bitterhet og sødme. Her finner man både humle og malt. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med en sen kveld og gode tanker. Meget bra kjøp.

Austmann Gamle Eirik.

En disete mørk gyllenbrun farge. Bra skum og en bra duft av malt, humle og en anelse urter. God fruktig munnfølelse på smak, med malt, sitrus og en anelse karamell. Riktig bra balanse mellom sødme og bitterhet. God ettersmak. Passer glimrende til ost eller bare til en stund med ettertanke. Glimrende kjøp.

Visst du at bryggeriet har tatt navnet sitt etter det gammelnorske ordet «austmann», som ble brukt om de som dro østover på handels- og oppdagelsesreiser?

Nøgne Ø

Det var mange øl-nerder som fryktet for Nøgne Øs sjel da Hansa Borg overtok drøye 54 prosent av aksjene. En frykt som har blitt grundig gruset. Lekenheten er fortsatt tilstede og det kommer fortsatt øl… som er spennende, velsmakende og morsomt. Akkurat som før.

Nøgne Ø Imperial Brown Ale.

En god gammel traver. Ølet er overgjæret, laget på vann, malt (bygg, hvete), humle og gjær. Fin disete brun farge. Flott skum. Lekker duft av malt, kaffe, sjokolade og med hint av urter. Smaken er frisk og fyldig med en riktig god munnfølelse. Her er kaffe og sjokolade, perfekt balanse og en riktig nydelig ettersmak. Et ekte kose øl. Meget bra kjøp.

7 Fjell bryggeri.

Bryggeriet ble grunnlagt i 2013/14 av de øl-entusiastene Gahr Smith-Gahrsen som er bryggerimester og Jens Eikeset, som er daglig leder. I dag så eies bryggeriet av Jens Eikest med 15% og kaffe Friele 20%. Resten av aksjene er fordelt på en rekke mindre investorer. Men det er ikke småting som bryggeriet har klart å få til på så kort tid. I 2014 lå de topp ti i hele verden av nystartede bryggerier. De har fått designerpris for sin logo og ikke minst, de brygger mye og godt øl.

7 Fjell Gamlehaugen Old Ale.

Ølet er brygget på Vann, malt (bygg), humle, gjær. Fin gyllenbrun farge og har et bra skum. Bra duft av malt med hint av kaffe og noe jeg helt ikke klarer å definere. Men det dufter bra. Smaken er frisk med en god fylde og bra balanse mellom bitterhet og sødme hvor bitterheten dominerer på en god måte. En god ettersmak. Passer sammen med gode gammeldagse gryter. Meget bra kjøp.

7 Fjell Kniksen Red IPA.

Egentlig er jeg lei av IPA. Men så var det denne her da. En man ikke kan bli lei av. Mørk gyllenbrun farge med et høyt lys beige skum. Virkelig god duft av humle, sitrus og hint av urter. Smaken er fint sammen satt av malt, humle noe sitrus og urter. En riktig bra munnfølelse. Lang og god ettersmak. En klassisk IPA og det ment som noe positivt. Her behøver man ikke tygge humle men virkelig nyte en riktig bra balansert øl. Og det er som nytelse ølen fungerer best. Et ekte løp og kjøp øl.

Haandbryggeriet.

Haandbryggeriet ble startet av fire øl-entusiaster i 2005. Temmelig hurtig fikk de rykte på seg for å være et av de mer spennende og innovative bryggeriene på mikrobryggerihimmelen. Så i 2012 flyttet de fra sine lokaler i den gamle tekstilfabrikken til større lokaler i et gammelt jernbaneverksted på Sundland. For de som ikke vet, så er Sundland også i Drammen.
2016 var et omveltende år for Haandbryggeriet. Dels trakk to av de opprinnelige eierne seg tilbake og inn på eiersiden kom en rekke mikrobryggerier samt andre investorer. Samtidig så ble sur-øl produksjonen flyttet ut til et mindre bryggeri som kun produserer sur-øl. Så fra å være 4 øl-entusiaster i 2005, så er det i dag over ti ansatte som produserer ufiltrert og upasteurisert øl.

Haandbryggeriet Ardenne Blond.

Ardenne Blond er som navnet sier, oppkalt etter Ardennene i det sydøstlige Belgia. Egentlig er ølet en stilmessig hybrid av belgisk blond, witbier samt en sleng av saison. Det er slettes ingen dårlig kombinasjon. Ingrediensene er lagermalt, hvetemalt, krystallmalt, humle, gjær, vann og noe koriander. Det er med korianderen jeg assosierer til witbier. Ølet har en fin disig lys gylden farge og høyt hvitt skum. Duften er preget av innholdet som overgjær, krydder og ikke minst koriander. En fruktig og herlig duft. En nest inntil skremmende lett og behagelig munnfølelse. Skremmende for at det er så lett og drikke og holder en høy alkoholstyrke på 7,5% alkoholstyrke. Det har en riktig god smak av noe sitrus, krydder og bitte litt frukt. Fin ettersmak med en anelse humle. Et ekte koseøl. Meget bra kjøp.

Det store utland.

Brasserie des Legendes

Brasserie des Légendes fra Belgia, er et av de bryggeriene jeg kommer tilbake til hele tiden. Ølene deres brygges kun med naturlige ingredienser som malt, humle, vann og gjær. Bryggeriene bruker ingen andre tilsetninger. Som om det ikke er nok, så kommer alle råvarene fra lokale produsenter. På deres egen familiegård «Beauregard» dyrkes all bygg som trengs til produksjonen. De benytter også lokal, belgisk dyrket humle. Det gjør at de til enhver til har kontroll på ingrediensene de benytter seg av til ølbryggingen.

Brasserie des Legendes Quintine Bio-Organic.

Fargen er disete, fin lys strågul, akkurat som den skal være på et hveteøl . Fint, hvitt skum som nesten kan spises med skje. Ølet ligner mindre det tradisjonelle belgiske witbier, men heller mer mot det tyske hveteølet siden det ikke har appelsinskall eller koriander. Her er det bare den lekre duften av malt som fyller neseborene. Smaken er frisk, fyldig med fin sitrus og en god frisk struktur. Perfekt bitterhet og sødme. Bra ettersmak. En ekte tørsteslukker. Meget bra kjøp..

Renaissance brewery

Det lille New Zealandske mikrobryggeriet Renaissance brewery holder til i provinsen Marlborough.
Bryggeriet ble etablert i 2005 av, Andy Deuchars og Brian Thiel med bare et mål for øye. Lage fantastisk øl. Og det må man vel si at de gjør. I alle fall om man ser på alle de prisene de vinner. Selv om de er små, de kan maksimum produsere 400.000 liter øl pr år, eksporterer de øl til nesten hele verden.

Renaissance Black The Ripa.

Flott mørkebrun farge som er nesten over i det sorte. Stort gråbrunt skum som nesten skulle spises med skje. Gode dufter av sitrus, frukt, kaffe og humle. Smaken er fyldig, riktig bra munnfølelse. Her finner man samme sitrus og kaffe som i duften. Bra humle og malt. Perfekt bitterhet og sødme. Lang og fin ettersmak. Kan brukes til for eksempel ost, personlig synes jeg den er best til kos.  Jo, folka fra New Zealand kan sine saker. Løp og kjøp.

Poppels Bryggeri

Det svenske Poppels Bryggeri fra Gøteborg, ble startet i 2012. Navnet har de etter det gamle Poppelmans Bryggeri fra 1600 tallet, siden en av de femten gründerne er i slekt med den første Johan Casparsson Poppelman.
På bare noen få år, har Poppels Bryggeri vokst til å bli et av Sveriges største mikrobryggerier med mål om å nå 2 millioner liter øl i året. Spørsmålet er vel da om de kan kalle seg mikrobryggeri lenger. Dette ølet smakte jeg første gangen på Tromsø Øl- og vinfestival og ble veldig begeistret

Poppels Passion Pale Ale. 

Gyllebrun på fargen med et flott hvitt skum. Herlig duft av frukt og selvfølgelig med masser av pasjonsfrukt, melon samt fine hint av humle. Smaken er fruktig og forunderlig frisk da jeg forventet masser av sødme på grunn av frukten. Meget bra munnfølelse og perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. En lang og god ettersmak. Et øl som passer til kos og sol. Et ekte løp og kjøp øl.

Gotlands Bryggeri

Gotlands Bryggeri er et av mine favorittbryggerier. Det er sjelden man blir skuffet over ølet derfra.

Det har blitt brygget øl på St Hansgatan i Visby siden 1855. På den tiden lagde man mørkt øl av typen Porter og bryggeriet ble da drevet av A.L Wedins. Etter at det bryggeriet ble nedlagt, ble det litt mer himmelsktoner i lokalene, da pinsemenigheten flyttet inn. Men i 1994 flyttet Johan Spendrup inn sammen med 2 tyske kobberpanner. Johan Spendurp kommer fra en familie som har brygget øl i fire generasjoner. Det vil si i nærmere 300 år. Etter et år med mye jobb, fikk han åpnet Gotlands Bryggeri, og ble dermed Sveriges første ferskølbryggeri. Eller på godt norsk, mikrobryggeri.

Wisby Weisse. 

Ølet er brygget på Vann, malt (60% hvete, 40% bygg), humle, gjær. Ølet er overgjæret og ufiltrert. Derfor en fin disete gyllen farge. Klassisk hveteøl duft,  med sitrus, banan og hvetebrød. Smaken lever riktig bra opp til duften med citrus, banan, hvete, frukt og en anelse krydder. Nesten så man mister pusten av glede. Riktig bra balansert med en fin ettersmak. Et øl som passer bra sammen med lyst kjøtt, asiatisk mat og er glimrende som kose øl. Meget bra kjøp.

En spennende øl som kom 2017 fra Gotlands Bryggeri var en Barley wine.

Barley wine har som regel et veldig høyt alkoholinnhold på mellom 8 og 12 volumprosent. Det er det høye alkoholinnholdet som gjør at det kalles «vin», men fordi det er laget av malt og ikke av druer, er det øl.
Det er to typer barley wine. Delvis den amerikanske som vanligvis er mer humla og bitter samt har en rav eller lys brun farge. Den engelske varianten er vanligvis mindre bitter og mindre fuktig, men kan variere i farger fra gyldenrød til nesten helt svart.

Valkyrians Välkomst Barleywine

En barley wine som har blitt fatlagret i to år på sauternfat. Flott rødbrun farge. En fin, litt lett duft av malt, honning og tørket frukt. Med andre ord, en litt lettere og mer elegant enn det barley wine bruker å være. Smaken er mjuk og fløyelsaktig. Riktig god smak av honning, urter, aprikos med et fint hint av eikefat. En lang, litt vinøs, ettersmak. Passer glimrende til aperitiff, kos og forundret ettertanke. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.